Mallet vinger

Mallet vinger

 

Een veelvoorkomend letsel van de hand is een mallet vinger. De strekpees van het laatste kootje scheurt af en het vingertopje hangt naar beneden. Het gebeurd vaak bij balsporten maar een klassiek voorbeeld is bij het opmaken van het bed. Het hoeft helemaal niet pijnlijk te zijn. Soms komen mensen pas weken na het ongeval.

Het mooie van dit letsel is dat je ook na maanden nog kunt starten met behandeling en dat je dan ook nog goede resultaten bereikt. Ook als er een stukje bot bij afgescheurd is.

Er zijn maar 2 plekken in de hand waar een gescheurde pees zonder operatie weer aan elkaar kan groeien. Beide plekken zitten bovenop de vingers. Het kan bij een afgescheurde strekpees van het laatste kootje (mallet vinger) en bij het middelste kootje (centrale slip letsel/boutonniere).

Om de strekpees te laten herstellen moet u wel een zorgvuldige nabehandeling starten. Eigenlijk is heel simpel. Het laatste kootje moet 6 weken lang in een strekstand gehouden worden. In die 6 weken mag het topje niet buigen. Gebeurt dat wel, dan gaan de 6 weken opnieuw in.

Niet ingewikkeld, maar wel een heel precies klusje dus.

Het belangrijkste daarbij is een goede spalk. Eentje die het laatste kootje (DIP) maximaal gestrekt houdt (het liefste nog een beetje overstrekt). De strekking die je in de spalk hebt, is namelijk meteen het maximale dat je kunt halen. Dus als je een spalk hebt die niet zo goed past, of waar je tocht nog een beetje in kunt wiebelen, dan lever je daar meteen definitieve strekfunctie op in.

Ik maak geen gebruik van kant en klaar spalkjes maar maak spalkjes precies op maat. En als de vinger de eerste week nog wat dik is, dan passen we de spalk aan zodra de vinger weer slinkt. Het allerbelangrijkste is dat het topje in maximale strekking staat, 6 weken lang.

Met het middelste kootje (PIP) is niks mis. Deze hoeft dan ook niet in de spalk en moet gewoon kunnen bewegen. Maatwerk dus!

Eenmaal in een goede spalk zult u merken dat u nog veel kunt doen. Helemaal als het PIP gewrichtje goed kan bewegen. U moet er wel voor zorgen dat de vinger niet nat wordt, want als de huid onder de spalk gaat verweken wordt het heel kwetsbaar.

Wilt u het maximale herstel, dan doet u de spalk thuis nooit af. U komt één keer per week om de spalk te verschonen, aan te passen, de huid en het PIP gewricht te controleren. We kijken dan ook of er nog praktische problemen zijn als gevolg van de mallet vinger.

Na 6 weken is het zover. Een spannend moment, want we gaan kijken of de strekpees het weer doet.

Zien we aanspanning van de strekpees? Mooi, dan kunnen we starten met oefenen. Zien we geen enkele aanspanning, dan moet u nog twee tot vier weken langer in de spalk.

Het oefenen is gericht op het sterker maken van de strekpees. Buigen mag maar minimaal en neemt met zo’n 10 graden per week toe mits de strekking goed blijft. Dus ook hierbij is het nodig om heel zorgvuldig te werk te gaan.

En de resultaten? Vaak goed. Dat wil zeggen dat er een goede strekking is en een goede buiging. Vaak levert u wel iets buiging en/of strekking in, maar niet zodanig dat het beperkend is in het dagelijks leven.

En daarover gesproken, kun je je afvragen of je zo’n mallet vinger niet gewoon onbehandeld kunt laten.  Hoeveel last heb je van een hangend topje? Soms geen!

Maar een onbehandelde mallet vinger kan leiden tot een verstoring in de balans tussen buig- en strekpezen. Met forse mobiliteitsproblemen tot gevolg.

Als het mijn vinger zou zijn, zou ik die zorgvuldige nabehandeling er voor over hebben om een maximaal resultaat te boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *